Bryggning av BRONXENG IPA (2)

BRONXENG IPA (2)
en IPA i amerikansk stil, utan amerikansk humleFÖRSNACK
Planen var att brygga en massa god öl till sommaren. BRONXENG IPA hade uppskattats mycket av både oss och många vänner, så den var ett givet val för en omgång till.

Vi tyckte väl båda två att den kunde bli ÄNNU bättre. Ökade specialmalten litegrann och humlen rätt rejält, men fördelade även om humlingen en del. I slutändan hamnade vi på fem olika humlesorter, jämfört med tre från första versionen. Target, Riwaka, Styrian Goldings, Motueka och Green Bullet.

BRYGGNING
Musik och öl är ett måste vid en bryggning. En god öl öppnades, en halvgod ost påbörjades och nya Swollen Members-skivan kördes igång.

Steepade crystalmalt och ambermalt och kokade sedan upp stöpet med en massa spraymalt.

Körde tre vanliga humlegivor, 60 min - 15 min - 1 min. Fixade till etiketter på Señor Amarillo under tiden. Kylde ner vörten rätt snabbt med ett isbad. Allt var frid och fröjd, men bakom hörnet lurade en katastrof!

FAIL NR1
Vi hade gjort förkulturen i en vinkaraff, rätt dåligt val. Förkulturen måste ha dragit på sig nån basilusk, för den var sur som ett as när vi skulle använda den! VAD GÖR MAN DÅ!?!?

Jo, man snurrar runt en stund tills man kommer på att man turligt nog har en påse Safale US-05 i källaren. (Nu kommer minst EN påse vara en ständig jäst (ordvits!) i källarn)

Mitt i kaoset mättes OG och ölvätskor flög åt alla möjliga olika håll. Helt plötsligt kändes allträtt mörkt; Skulle den kanske råka ut för nån infektion? Kommer jästen klara av att jäsa ut ordentligt? Kommer den ens börja jäsa?

Jäsningen satte igång utan problem och alla mörka moln skingrades. Den pruttade på bra i sitt rum, som den delade med GENESIS QIIXI Torrhumlad och Ekflisad. Jäste ner till 22 på en vecka, och då slängde vi i ett par påsar för torrhumling.

Frid och fröjd, eller?

FAIL NR2
Hade otur med torrhumlingen också. Humlepåsarna var för hårt packade, och när vi hade tänkt tappa upp den upptäckte vi att en hel del humle fortfarande var torr!! Snacka om TORRhumling (ordvits igen!).. hö hö hö.. Vi beslöt oss för att låta den stå i ett par dagar till, men en dos extra humle som plåster på såren.

Kanske borde köra dubbeltorrhumling nästa gång istället för allt på en gång...

Många lärdomar denna gång.. Jäkla svårt att göra om samma öl helt enkelt.

SLUTSATS
Jäste från OG 68 till FG 18 på två veckor. Det ger en alkoholstyrka på ca 6,6% (jämfört med 6,3% i första versionen). IBU landade på 72, något högre än första versions 63. Värt att nämnas är Amager Double Black IPA som vi drack vid upptappning. Det var utan någon speciell anledning ett perfekt tillfälle för den ölen. Den smakade helt fantastiskt gott, mycket godare än de två första tillfällena. Jag GILLAR!

TAPPNING OCH UPPSTÄLLNING
Tappningsförsök nr 2 gick som tur var helt perfekt. Ölen hade fått en fin arom av all humle (som nu var genomdränk). Drog igång nya Gang Gang Dance-skivan och röjde upp ölen i alla 46 flaskor.

Kommentarer

 1. Hej, nu var ju detta ett tag sen men jag har först nu upptäckt din blogg.. jo jag tänkte tipsa om tvättpåsar från Åhléns som är perfekta att torrhumla med! Finmaskigt nylontyg med dragkedja, finns i 3 olika storlekar. Mycket rymligare och blir inte som en humlekorv i hinken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Aldrig för sent med bra tips. Funkar den bra med pellets också?

   Radera
 2. Har aldrig testat med pellets men det ska nog funka! den är vävd mycket tätare än en standard humlestrumpa...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar