Bryggning av FOLKSPILLRAN


Vi inledde höstsäsongens ölmakeri den 27/7 med en lätt öl. Tanken var från början att göra en folköls ale med alla humlespillror, därav namnet FOLKSPILLRAN. Sedan utvecklades idén efterhand...

Att göra en vanlig ale kändes lite trist nu när vi inte hade något att förlora. Så vi funderade vidare. Hur kunde man göra det spännande? Vi hade en lite åldersstigen belgojäst i kylen, use it! En massa koriander i skafferiet, hell yeah! Pomeroskal i frysen, fuck yeah!

Amy Winehouse hade precis dött, så vi körde nån spellista med hennes låtar på Spotify till en början. Drack en Yeti till maltkrossningen. I denna bryggning hade vi så lite okrossad malt att jag kunde köra allt i en mortel. Funkade hyfsat bra...

Dagens maltblandning: Belgian Special-b (lukten är ju helt fantastisk) och lite svartmalt. Som vanligt steepade vi malten (i 1 liter vatten / 100 g malt, ca 68 grader C i 20 min).

Två trevliga givor: Styrian Goldings i ena och en blandning av lite allt möjligt i den andra (muscovadosocker, Motueka och koriander)

Styrian goldings-kottar dansar runt i en härlig maltsörja, precis i slutet av koket

Kanske inte ser så himla trevligt ut, snarare motsatsen. Som att någon ätit lite för mycket fibrer av "avlastat" sig själv i en filterduk... Fast det blir ju gott till slut!

När vörten stog på kylning kurrade magarna. Så bryggarna fixade sig lite gott käk och drack lite vanlig lager, som riktiga arbetare! Kylningen tog sin lilla tid, måste verkligen utveckla den delen av arbetet. Fint Tillsammans fick avsluta kvällen och jästen fick hoppa i maltbadet.

Vid tappning drack vi en Kallholmens Levande Lager, Djævlebryg OrginAle Darwinian IPA (tillsammans med en bit av min engelska fruktkaka från 2010, helt underbar kombo!) och en Nøgne Ø Imperial Stout sen tittade vi på The Imaginarium of Doctor Parnassus.

RESULTAT

Till slut blev det något som närmast kan kallas en brun saison. Jäste från OG 44 till FG 05 på tre veckor, vilket ger ca 5% alkohol. Syrlig doft, mycket belgo och svartmalten har gett den en lite kärv knäckig ton. En riktigt stabil öl till husmanskost! (Etiketten är som vanligt gjord av lillebror Svante.)

Kommentarer

  1. Som vanligt, fantastiska etiketter! Och spännande öl måste jag säga :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar