Abstrakt 01-03 m.m hos en födelsedagsgobbe

Var ju hos Thomas i lördags och firade hans födelsedag... Kanske lite sent ute med rapporten nu va? Snart helg igen ju... Heheh..

I vilket fall som helst fick han en flarra Lost Abbey Deliverance av mig. Det är han värd.

Med siktet inställt på något utöver det vanliga korkade vi upp BrewDog Abstrakt 01, som är en vanilla bean infused belgian quad på lilla 10,2%. Snor beskrivning rakt av från Ölhunden, och rekommenderar även er att läsa hans Abstraktprovning."Det första ölet i serien är en belgisk quadrupel som bryggts med jäst som framtagits ur en Wesvleteren 12-flaska och lagrats med vaniljbönor.."

Låter riktigt gott va?

Det var inte det. Stora flingor flöt omkring i drycken. Luktade jästigt fat och JO äppeljuice, juicekoncentrat liksom. Smakade lite och tråkigt, med tunn munkänsla. En hint av quadrupel kunde man ana. Noll vanilj, vilket inte är så konstigt. Vanilj försvinner hur snabbt som helst... Konstigt då att man rekommenderas att lagra den 12-24 månader.

Nej, den vaskades rätt rejält! Fyfan.. Tror inte heller att den var infekterad, bara inge bra.

Raskt vidare med Abstrakt 02, som är en trippel torrhumlad red ale på HELA JÄVLA 18%Tja, humlig var den ju inte längre. Sånt har en tedens att försvinna, hur många gånger man än torrhumlar skiten. Dock tyckte jag det var en trevlig doft på den. Maltigt och gjutet humligt, som ett amerikanskt barley wine. Lite lagom mysig att sitta och sniffa på liksom..

Stark och brännande på tunga, som att det var chili i den, men ändå inte så himla spritigt. God maltig smak med en tydlig humlighet och trevlig beska. Alkoholen märks mer i munkänslan än i "tid och rum"-känslan, den känns liksom fet. Jag tyckte den var god, men inte så värst märkvärdig.

Nu smög kvällens höjdare fram...

Bracia från Thornbridge
En traditional ale på 10%, där man haft i bl.a. kastanjhonung från Italien och rökmalt.

Korkade upp, och tryckte snabbt ner nosen i flaskhalsen och "Aaaaahhh...". Vilken doft! En riktigt intensiv doft av honung!!! Kastanj! Rök! Kaffe! HONUNG! Och lite jenka. Vågar jag säga att doften nästan var för stickig och intensiv?

Hällde upp och beskådade.. Fint chokladfärgat skum och helt kolsvart öl. Thomas blev ordentligt chockad över den oerhört mörka färgen.. Mörk som satan!

Direkt in i mun var den tjock, len och fyllig. Stor smak av honung och kastanj med en hel del rökighet bakom. Lite spår av kaffe och choklad fanns där med. Riktigt fantastisk öl måste jag säga, gillar verkligen! HÄFTIG!

Avrundade kvällen med Abstrakt 03. En imperial ale på 10,5%, lagrad två år på whiskyfat med jordgubbar och hallon.För mig dominerades doften av syltade jordgubbar, men Thomas hittade mest vildhallon. I vilket fall som helst var doften mer bär och frukt än fat och whisky. Riktigt trevlig att sniffa på.

Smaken var liksom sträv och lite jobbig, med mycket jordgubbar - för mycket jordgubbar. En öl där alla extravaganser var i fokus och inte ölen i sig. Dock var grundölen ingen höjdare när den snabbt for förbi i munnen.. Inget jag skulle dricka igen, men den gick ner...

Sen vinglade jag hem, i natten...

Kommentarer