Bryggning av PANJAMON DIPA

PANJAMON
double india pale ale


Förväntningar
Historien började för länge länge sen. Vi drack en Anders DIPA från Eskilstuna, tyckte den var riktigt god och lätt till skillnad mot de flesta amerikanska vi druckit. Började fundera på om man kunde göra nått liknande, fast på vårt sätt. Siktet inställt på en lätt och fräsch humlebomb helt enkelt, med citrusaktig humle från NZ.Bryggning
Vi hade noterat att Anders DIPA innehöll pilsnermalt och vetemalt, så från början var även våran tänkt så. Men saker står sällan still.. Pilsnermalten ersattes av pale ale, sedan tillkom rågmalt och havrekross mest bara för att vi hade det hemma. En fourgrain DIPA kändes lite fräckt. Utöver det hade vi: Carapale, Crystal 100, spraymalt, dextros och en MASSA humle! Till vår hjälp hade vi världens sämsta bryggare, (katten) Pelle-Måns.Vi mäskade allt i 60 min på 66°C, och fick ett hyfsat utbyte på 69%. Säkert Pelle-Måns fel..Kokade i 90 min med humlegivor vid 90, 15 och 0. Använde som sagt (nästan) enbart humle från NZ. Hade världens mesigaste bittergiva med 15 g Nugget, sen öste vi i 300 g humle till och torrhumlade med 200 g. En humlebomb skulle det ju bli!IBUn blev lite för låga 76 enligt mig och 99 enligt BeerTools. Var riktigt orolig ett tag att den helt skulle sakna bett. OG landade på 1,080, vilket var lägre än vi siktat på men skitsamma... blir ju öl av det ändå.Använde för första gången på typ 6 månader färsk jäst. Hade fixat ett dubbel förkultur på den härliga California Ale från White Labs, tänkte att det skulle göra susen. True dat liksom, den jobbade tyst och effektivt som en NINJA och käkade sockerarter tills den var nere på FG 1,014.

Med priming och sånt får man ut ca 8,7% alkohol, och då blir man väl en nöjd jäst?Resultat
En disig ljusbrun dryck med med lätt skum. En försiktig doft åt citrongräs och tropisk frukt. Väldigt fyllig (havret?) med en snäll, men märkbar beska och ettrig kolsyra. Smakar fruktigt, snällt och lagom humligt. Förmodligen den snällaste och gulligaste DIPAn jag druckit.. ;)Inte riktigt den bomben vi var ute efter, men den är banne mig riktigt jäkla trevlig att ha å göra med ändå! Planerar redan att göra om den, med vissa ändringar.. Då ska den bli den huvudjägaren vi tänkte oss!

Dagens lektion är: (återigen) förvara humle i frysen för bästa schvung, tappa om till ny tunna inför torrhumling, torrhumla "fritt" och torrhumla 5-7 dagar, inte i 10 dagar! Tror mycket av humlearomen helt enkelt pyste ut..

Svantes etikett är nog en av de bästa han gjort. Så jäkla snygg!
Kommentarer