Bryggning av BRONXENG SOMMAR IPA

BRONXENG SOMMAR IPA
sommar IPAFörväntningar
Tanken var att göra en ljus och lätt IPA på runt 6-6,5% med en ton av något annat än citrusfrukt. Galaxy (tropisk frukt) och Summer (melon och aprikos) från Australien lovade gott, och fick även sällskap av Nelson Sauvin (krusbär) från NZ. Lätt maltbas och lätt beska.

Bryggning
Bjöd in min tre barndomskamrater Starscream, Grimlock och Optimus Prime till bryggningen och satte igång. Mäskade pale ale, carapale, crystal 100, Nelson och lite pilsner 60 min i 66°C.


Tyvärr började dom bråka direkt. Optimus och Grimlock mulade Starscream i maltkross och skrattade rått..


Starscream övertalade Grimlock att Optimus var en präktig tönt, och tillsammans slängde de i honom i mäskningen...


Optimus blev väldigt arg och besviken på Grimlock. Det spårade ur i ett bråk bland humlepellets...


Grimlock förstod sitt misstag och bad om ursäkt. Dom kramades hårt och riktade sin uppmärksamhet mot den listige Starscream. Honom som de slängde de in i en humlepåse..


..och dumpade i den 100°C varma vörten!!!


Sedan festade de som att det var 1993!


De blev tyvärr så tankade att de missade en detalj...


STARSCREAM ÖVERLEVDE!!!!!


Nä, seriöst...

Gjorde några fel på vägen.
NR1: räknade fel på bittergivan. Löste det med att koka en massa humle med vatten och spraymalt. Filterarade sedan i den bittra vätskan i den nästan färdigjästa ölen. Blev bättre, men inte perfekt.
NR2: Tyckte utbytet var så dåligt (runt 61%) att vi hällde i lite extra socker i jästanken. Kanske hetsade upp den lite väl mycket?
NR3: Hade inte tid att sköta om ölen. Jag turades om att vara sjuk tillsammans med min familj hela maj, och far drog på semester. Kvar stod ölen med en hungrig jäst..... och jäste... och jäste.. från OG 1,062 till FG på 1,006!
NR4: Den blev disig som riktigt gangsta juice. Vi kylde ner ölen i ett kylskåp innan tappning... Och innan det var den klar som finaste urin. Förmodligen köldgrums, eller hur?

Resultat
Det blev en torr öl med lite för lite beska, om man ska vara petig. Är man inte det så är det en fruktig IPA, med snäll beska och rätt kort eftersmak. Personligen är jag väldigt förtjust i den...Mycket mandarin, fruktig frukt och lite kattpiss i doften. Lätt kolsyra, fluffigt skum. Fräckt grumlig med humlig och fruktig smak. Mycket lättdrucken och fräsch! Ca 7,4% stark jäkel dock, räcker med en...Kommentarer

 1. Låter himla spännande med transformer-ipa!! Får man smaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja visst gör det ;)

   Jag tar med en sån till dig då!

   Radera

Skicka en kommentar