Kort och gott

Har inte varit nån större aktivitet här på bloggen senaste tiden. Inte haft nån lust att skriva, men nu känns stämningen rätt. Laddad med två koppar kaffe, macka, regn mot rutan och Explosions in the sky i öronen..

Har faktiskt druckit några goda öl. Så jag drar en fet "öljuntan" och rabblar:

BrewDog Abstrakt 04"Imperial stout brewed with Coffee, loads Cacao and Chilli"

Drack den när jag och Thomas bryggde GANGSTA JUICE (som för övrigt provsmakades igår). Riktigt god imperial stout. Mycket choklad och kaffe i både doft och smak. Svag doft av soja. Tjock och fyllig i mun. Chilin märktes dock ej. Alldeles för mäktig tyvärr, och även om vi var två hade vi svårt att få i oss den.

BrewDog Abstrakt 05 - "Belgian Imperial Stout aged on toasted coconut and cacao"
Bah, belgian schemlgian... Coconut? Cacao? Whatever mate... Dessa skottar och deras Aftonbladet-rubriker på öl. Finns en (smått negativ) diskussion på BSF om dem, och jag har självklart en åsikt. Återkommer med den nån annan gång.

Nu till ölen. Totalt übersöt som fan. Men inget som störde mig den kvällen. Jag gillade den som fan, mer än 04an no doubt. Mustig och mättande doft åt (mjölk)choklad. Smakade som en tung och söt svart dryck bör - fyllig och gott. Kokos och kakao märktes såklart inte.

Hoppin' Frog Barrel Aged BORIS - imperial oatmeal stout lagrad på whiskyfat

DEN öl som fick in mig på ett riktigt ölnörderi. Tyckte den var helt makalös då (för ca 3 år sen). Tyckte den var riktigt god nu. Fatlagringen var lite enkelspårig och lite over the top. Tog över doften för mycket. Annars väldigt väldigt fyllig öl med bränt kaffe, choklad och lite spannmål i smaken. Ganska snäll jämfört med andra bestar. Gick helt klart att dela på två!

AleSmith IPA

Mycket fin doft av amerikansk maltbas (sorry, finner inga andra ord för det), tropisk frukt och syltade citroner. Inte helt olik Jai Alai från Cigar City. Överraskande komplex och bred smak med en ganska snäll beska. Drar åt både torkade fikon, syltade citroner, tropisk frukt och toffee/karamell. Helt klart för dyr, men riktigt god. Sån där man skulle vilja ha på Systembolaget året om, i 33 cl flaskor för ca 30 kr...

Goose Island Sofie - "Saison fermented with wild yeasts and aged in wine barrels with orange peel"

Utan tvekan den mest delikata och eleganta ölen jag sett. Oerhört vackert ljusgul med fluffigt kritvitt skum. Syrlig och inbjudande doft med en liten ton av ekfat och apelsin. Väldigt lätt och elegant smak. Som att ha en balettdansös i munnen.. Kittlande kolsyrebubblor, dämpad jästsmak, lite ek och en långsam eftersmak av solmogen apelsin. Riktig höjdare!

Nån som är up för ännu ett samköp i sthlm?

Amager RyeKing - rågstout, med hela 22% råg!

Megasupersvart öl med chokladfärgat skum. Kalle hade på förhand sagt att den var intensivt chokladig och jag tänkte att jag skulle försöka matcha det med något tillbehör. Jordgubbar i grädde toppade med florsocker? Hell yeah!

Chokladsmaken intensifierades och kombon var perfekt! Riktigt smaskig efterrätt. Utöver choklad bjöd den på den där kryddigheten som man alltid hittar i en rågöl.. liksom eggande krydda på som lägger sig tungan. Men den tunga rostningen matchade kryddigheten riktigt bra. Det blev aldrig för mycket.. Mycket smaskig öl må jag säga.

Hade även besök av en helikopterbrummande asfet bålgeting. Grymt häftig!

Kommentarer