Inför FOLKVANDRINGSTIDEN

På lördag den första september planerar vi att brygga denna öl. Det blir höstens första, och likt FOLKSPILLRAN från förra året är den tänkt att ha låg alkoholhalt och inte riktigt tillhöra någon specifik stil.

IDÉN
Vi tänker oss att man under folkvandringstiden gjorde öl av allt man kunde få tag på, att man var ytterst dålig på att mäska, att man kokade länge och att ölen inte jäste ut så bra. (Det är förmodligen ljusår ifrån verkligheten, men låt oss ha våra fantasier ifred!!)

Vidare tänkte vi även från början att den skulle jäsa lite för varmt, men det ger ju i slutändan öl man kanske inte vill dricka ens.. Så vi skippar det och testar istället att jäsa mer kontrollerat. Vi ska för första gången köra med "wet t-shirt"-metoden under jäsning..

Kort och gott är det en konceptbrygd, och ett tillfälle att testa en massa nya spännande ingredienser och metoder.

INNEHÅLL
Tanken är att använda tysk ädelhumle i form av Tettnanger (+ okänd hemodlad humle i flameout), tysk jäst, och maltbas bestående av lite olika sädeslag och örter. Grundpelaren i maltbasen är wienermalt, som sedan kompletteras av havremalt, vetemalt, rostat bovete och lite karamellmalt. Utöver detta ska vi hälla i en del honung.

FRAMSTÄLLNINGEN
Tänkte mäska högt (runt 68°C) och koka länge (2 timmar). Vi kommer inte späda ut med vatten under kokningen utan låta det reduceras kraftigt och ta några liter av den sockermättade vörten till en separat tunna och jäsa till en starkare variant. Resten spär vi ut till lagom lågt OG (runt 1,050-1,055).

FÖRVÄNTAT RESULTAT
Kan bli hur som helst detta. Men spännande blir det!


Kommentarer

 1. Var själv inne på tshirt-kylning ett tag men byggde en lite annorlunda konstruktion... Ska lägga upp beskrivning inom kort, verkar fungera bra än så länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Do tell! Jag är nyfiken på allt som kan utveckla framställningen av öl :)

   Radera
 2. Låter väldigt lärorikt, och spännande..!

  SvaraRadera
 3. kortfattat handlar det om jäshink-i-isolerad-låda-med-kylklampar-metoden =)

  SvaraRadera
 4. Sådär, nu har jag fått det på pränt!
  http://nerdbrewing.wordpress.com/2012/08/28/jasningskylare/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar