Provsmakning av FOLKVANDRINGSTIDEN

FOLKVANDRINGSTIDEN (version 2)
bronxengsk urbanöl5,9%
Bryggdag: 18/1
Tappad: 14/4
Läs om INFÖR och BRYGGNINGEN

Detta öl, som vi skickade in till Omnipollos hembryggartävling "bara för att", kom till final tillsammans med 5 andra superduktiga hembryggare (Rick, Hannes, Niklas, Gustav och Bearded Rabbit). Vann gjorde vi inte utan det gjorde Rick Gordon, och det är han fanimej värd!

Vi har dock fortfarande inte smält att vi faktiskt kom till FINAL! :D

Men men.. ölen... mm mm mm...

Det är alltså en öl med 17% bovete, jäst med en överjäst från Tyskland, humlad med tysk ädelhumle och efterjäst med Brett B.

Doften, så som min näsa uppfattar den: tulpan, "funk", ladugård, "våt barrskog en höstig söndag" plus en viss syrlighet. Lyckligtvis hittar jag aldrig de där typiska dofterna som "svettig häst" och "get"...

Smaken är lätt och läskande, men ändå fyllig, och lämnar en lite söt eftersmak i munnen. Väldigt behaglig. Lätt syrlighet. Drar åt veteöl, men mer parfymigt och jordigt (om man nu kan säga så). Lång eftersmak.

(Bovete är ju inte ens släkt med vete, utan istället en växt som är nära släkt med rabarber.. men likheten finns där lik förbannat!)

Den blev riktigt bra. Om det är en lycklig slump eller överlägsna bryggarskills vettetusan. Men nästa vår ska den göras om, och då får vi veta svaret.. ;)

Etikett har den genomtrevlige och talangfulla Tobbe, från 99bottles, gjort. Han har blivit förste etikettmakare på BRONXENG nu när Svante har fullt upp med annat.Kommentarer

 1. Låter sjukt god!! skulle man kunna smaka? hör gärna av er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättast är det om man bor i Stockholmsområdet... Annars blir det lite knivigt. Om du inte ska förbi sthlm av ngn anledning.. :)

   Radera
 2. Säkert god öl... men ett tips: Skippa humlen om ni vill kalla det för folkvandringstiden. Humle fanns med hög sannolikhet inte att få tag på i "Svitjod" eller "Gotaland" under folkvandringstiden. Öl kryddades före medeltiden troligtvis med pors, tranbär, enbär eller annat. Man har i alla fall hittat rester av pors och tranbär i rester av öl från gravar från den tiden, det det har inte gått att påvisa förekomst av humle. Humleväxten introducerades succesivt i Europa från sydöst med kristna celibatmunkar som behövde dricka humle för den lugnande och östrogenliknande effekten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar