Planerade bryggningar vinter/vår 2014

Ojojoj... Rivstartar år 2014 med en fet planeringslista. Efter 8 dagar utan tillgång till dator flödade fantasin...

WINTERCOAT (2014)
Egentligen inplanerad till 2013, men den fick byta plats med PARISCADE. En british strong ale / old ale med en massa Marris Otter pale ale malt, crystal 100, melanoidmalt och humlad med Fuggle. Jäst med White Labs Irish Ale.

EARTH COVERS EARTH
Tanken är att brygga en ljus och enkel vört. Mäska högt (70°C). Pilsnermalt och cara 20, humla försiktigt med svenska Svalöf Mauritz sen splitta batchen på hälften. Det är vid jäsningen denna blir intressant. Ska nämligen jäsa del 1 med bottensatsen från Menage a trois (som i sin tur är bottensatsen från FOLKVANDRINGSTIDEN plus div. lactobaciller) och del 2 med bottensatsen från FOLKLORE (som är US05, egenodlad vildjäst och lactobaciller)

BRONXENG IPA
Tänker inte gå in på exakt innehåll i denna då vi gärna håller den lite hemlig. Ska bryggas till ett öl-event i slutet av februari. Men räkna med en fruktig amerikansk IPA runt 6% med en bestämd beska!

FOLKVANDRINGSTIDEN (3)
Efter förra årets framgång med denna känns det givet att brygga om den. Får se om det var ren tur, eller om vi kan göra en minst lika bra version igen. Istället för krossat bovete kommer vi använda boveteflingor, och kommer dessutom "koka gröt" av dem innan. Förutom boveteflingor blir det pilsnermalt, carapale, crystal 100, Tettnanger, Wyeast German Ale och Brettanomyces Brux. Blir möjligtvis lite svagare än förra årets version.

STAY WIT ME
En "typisk" belgisk wit med twisten torkad lime i koket, lactobaciller i jäsningen och kafirblad i tappningen.

PLÖJMÖRKRET (3)
Ett tredje försök på denna svarta IPA. Receptet något förändrat. Bytt ut några humlesorter sen sist, lagt till rågflingor i maltbasen, bytt ut jäst och tagit bort lakritsroten. Pale ale malt, münchner, crystal 300, rostat korn, cane syrup, Citra, Simcoe och Columbus. Ska testa en ny jäst också.. mer om det sen.

PÄRLAN (2)
Precis samma som sist. Pilsnermalt, en skvätt vetemalt och pyttepytte lite crystal 100. El Dorado i mängder och lite Belma. Jäst med White Labs Kölsch. Denna gång gör vi en förkultur och är FETT  noga med renligheten!

Le Soleil Est Près de Moi (3)
En återgång till recept version 1, fast med en del modifikationer. Borta är bovete och hirs. Pilsner- och wienermalt, carapale, omältat vete till maltbasen. Närodlad honung och en massa Styrian Bobek i koket och även till en rejäl torrhumling.

TOGETHER WE WILL LIVE FOREVER
Tanken är en ljus, superfruktig, brettig och lätt saison. Får se hur det blir... Ganska basic maltbas med pilsner, cara 20, omältat vete och havregryn. Mäska högt (70°C). Bara använda bitterhumle, sen panga på en en jävla massa mangopuré efter koket. Jäsa med Lallemand Belle Saison, lactobaciller Brettanomyces Brux Trois och Claussenii. I sekundären kommer vi tillsätta en massa passionsfrukt och vid tappningen kommer en del av ölen smaksättas med hibiskus-te.

BRONXENG SOMMAR APA
En lite lättare variant av vår sommar IPA. Mäska pale ale malt och crystal 100 med lite Summer (humle). Koka med Summer. Jäsa med White Labs Kölsch. Torrhumla järnet med Galaxy.

PANJAMON (5)
Ett slutgiltigt försök på denna special case DIPA. Förra versionen jäste med 100% Brett Brux Trois och blev OKEJ. Denna gång går vi all in: mäska @ 70°C. Pale ale, vetemalt, omältat vete, havregryn, carapale och syramalt med Waimea (humle). Koka i 90 min med bittergiva, smakgiva och aromgiva.  Jäsa med White Labs California Ale, sedan sekundärjäsa med Brett Brux Trois och slutligen torrhumla FETT med Waimea, Wai-iti och Kohatu.

Fuck that. Vi skalar ner. Sista försöket. Vi kör enkelt.

Har även ideér om att göra en till kölsch, en farmhouse IPA (inspirerad av Anchorage/Mikkeller Invasion Farmhouse DIPA), en till pilsner osv osv... I mån om tid liksom.

Kommentarer