VÄLBALANSERAD

En ölblogg

Detta är bloggen för dig som gillar öl. Det spelar ingen större roll om ditt ölintresse ligger på dricknivå eller bryggnivå, eller ännu högre än så, för här samlas alla vi som brinner för denna guldfärgade dryck.

Öl har bryggts och druckits i årtusenden och även om bryggprocessen har finslipats lite grann de senaste åren så är grundreceptet detsamma som för flera sekler sedan. En god öl bryggs på fyra ingredienser: malt, humle, jäst och vatten. Sedan kan man tillsätta smak om man vill, eller modifiera bryggprocessen något så att man får ut öl med varierad alkoholprocent, nyans och djup. 

I den här bloggen snackar vi öl, men också saker kring öl som mat, snacks och social samvaro - och annan alkoholhaltig dryck.

Så dricker du öl på rätt sätt

18 Apr 2023

Öl är en av de mest populära dryckerna i världen. Det är en stöttepelare på de flesta fester, sportevenemang och utekvällar. Dessa drycker är kända för sina unika smaker.

De har också fascinerande produktionsprocesser och historia. Att lära sig att dricka öl kan reda ut dess många funktioner. 

Vad ska man göra innan man dricker öl?

Förberedelser är nyckeln till en utmärkt ölprovningsupplevelse. Genom att välja rätt öl och glas kan du njuta bättre av dryckens smak och arom. Att lära dig mer om ölkultur främjar en djupare uppskattning för ingredienserna och ansträngningen som låg i att göra ölen.

Att välja rätt öl

Ölbranschen kryllar av olika ölalternativ. Födelsen av flera hantverksbryggerier tillförde spännande nya varianter. Att välja den bästa ölen som matchar ditt humör, budget och smakpreferens är det första steget till att dricka öl.

Porter: Denna mörka öl är en stil som bryggs med överjäst. Den erbjuder rejäla och välbalanserade smaker av kola och choklad. Denna ölstil är känd för sina mörka färger, inklusive svart, djup rubin och brunt.
Ale: Detta snabbjäsande öl är känt för sin sötma och rika, fruktiga undertoner. Denna mörka och grumliga vätska har en hög alkoholhalt. Denna ölstil har ett brett utbud av underklassificeringar under sig. Det inkluderar den bittra India Pale Ales eller den starka Triple Pale Ales.
Bitter : Även känd som British Ale, denna öl har en välhumlad bitter smak. Denna djupa, bronsfärgade öl är mer komplex än IPA.
Stout : Denna öl utstrålar robusta kaffe- och chokladsmaker. Det är en mörk och krämig dryck som delar liknande egenskaper som ale-öl.
Lageröl: Denna öls långsamma jäsningsprocess ger ett smidigt, sött och krispigt öl. Den är perfekt för lätt att dricka eftersom den är lätt och låg i alkohol.

Att välja rätt glas

Det går bra att dricka öl från flaskan eller ett vanligt dricksglas, men du kan dock höja upplevelsen genom att välja ett lämpligt glas. Det finns idag många varianter från pintglas, sejdlar, porterglas,belgoglas, ale glas till många fler. 

Uppskatta utseendet och aromen

Öl finns i en mängd olika färger. Varje nyans representerar en dominerande ingrediens eller unik bryggprocess. Följ följande steg för att uppskatta ölens utseende.

  • Håll ölen mot naturligt ljus.
  • Observera dess färg och kropp.
  • Undersök huvudets krämighet, skumning och hur länge skummet finns kvar.
  • Dofta 

En drinks doft är en utmärkt indikation på hur den smakar. Följande är stegen för hur du kan njuta av ölens arom.

  • Snurra ölglaset försiktigt för att frigöra drinkens arom.
  • För glaset till näsan och dofta på ölet
  • Identifiera om det luktar choklad, bröd eller fruktiga dofter.
  • Bekräfta doften genom att lukta på den genom munnen.
  • Snurra igen och kontrollera om aromen har försvunnit eller intensifierats.

Smaka på ölen

Nu är tiden du har väntat på, smaka på den! Här är de rekommenderade stegen för att göra upplevelsen oförglömlig.

  • Smutta på ölen men svälj den inte än.
  • Låt den sitta i munnen och identifiera smakerna i gommen.
  • Svälj och smutta sedan några gånger igen. Observera om det finns förändringar i smak, munkänsla och konsistens.

Få till det perfekta skummet på ölen

2 Sep 2022

Det är faktiskt skillnad på skum och skum. Att få till det perfekta skummet på din öl, det är inte alltid det enklaste, men i videon får du tips på hur du ska göra. Och det ska vara skum på ölen, för det tar fram smakerna allra bäst!

Vad för typ av öl smakar bäst till vilt

2 Jul 2022

Viltkött, det är ju gott att äta och att ha rätt dryck till det, det kan förhöja smakerna en hel del! Kanske det är så att du jagar själv? Då kanske du funderar på att köpa jakttorn? Det finns att hitta lite varstans. Men åter tillbaka till dryck för vilt. Det finns flera bra öl som passar bra till vilt, men det passar även med vin. Sedan har du även cider som alternativ till öl

Olika öl till viltköttet

Om det är öl till vilt du vill satsa på, så passar det ofta bra med en en fyllig och smakrik öl. Viltkött i sig är ju ganska smakrikt det med, med en viss sötsyrlig smak. Så till det, så kan du satsa på en IPA, APA eller en Session IPA. Det kan även passa bra med en torr porter eller en stout, om du gillar mörkt öl med en fyllig smak. 

Testa gärna även belgiska klosteröl eller trappistöl. Dessa har en liten sötma och syrlighet som går bra till vilträtter.

Olika viner till vilt

Vin är annars det man brukar tala om i samband med att äta vilt och då oftast rött vin. Dock är det helt ok att även dricka vitt!

Om det är rådjur, så passar det bra med en pinot noir, eller en bordeaux eller syrah från norra Rhône eller grenache från södra Rhône.

Till älg finns det lite olika vägar att gå. Det kan passa bra med en stram cabernet sauvignon eller en enodlad syrah från norra Rhône. Även viner på sangiovesedruvan passar lysande ihop med älg. Tänk chianti classico eller brunello di montalcino, till exempel.

Tre saker att tänka på vid byte av fönster

18 Mar 2022

Är det dags att byta fönster i huset? Då finns det några saker du bör tänka på. Här har vi tagit fram de tre bästa tipsen. saker som många glömmer när de byter fönster och sedan blir varse lite för sent. 

1. Följ stilen

Ditt hus, och även gatan huset finns på, har säkerligen en viss stil. Kanske är det 1800-talshus med en skön klassisk stil eller en funkisvilla. Det spelar inte så stor roll. Det som däremot spelar väldigt stor roll är att man följer den stil som finns. Det ser inte bra ut med fönster som har ett modernt utseende på ett gammalt hus! 

2. Ha koll på prislappen

Det är lätt att stirra sig blind på kostnaden för varje enskilt fönster. Då glömmer man bort att det kan behöva bytas brädfoder, isolering eller plåtdetaljer också. Med ett proffs på att byta fönster i Södertälje får du alltid en offert på den totala kostnaden så du slipper få en chock i efterhand. 

3. Var gör du av dina gamla fönster?

Det finns tre sätt att bli av med sina gamla fönster efter ett fönsterbyte i Södertälje. Man kan åka med dem till återvinningen och slänga dem vilket kan vara det vanligaste sättet. Ett annat sätt är att lägga ut dem till försäljning. Det finns många som vill ha gamla fönster att bygga drivbänkar eller växthus med. Det tredje sättet är att låta glasmästaren ta hand om allt och det är nog det enklaste. Då kan du se på när fönstren byts, och få ett perfekt resultat och slipper ta hand om skräpet!

Därför är det viktigt med B-vitamin

1 Dec 2021

B-vitamin är ett av de vitaminer vi har behov av. Öl innehåller ju en del B-vitamin, fast, det är dumt att hinka i sig en massa öl för vitaminets skull. Då är det bättre satsa på tillskott med detta vitamin. Läs mer och jämför på FitnessFrank.se. B-vitamin brist är något som kan drabba alla, men är främst vanligt hos äldre personer. Kroppens grundläggande funktioner har stort behov av B-vitaminer och din hälsa kan påverkas en hel del om du har brist på detta vitamin.

Har du behov av B-vitamin tillskott?

Det finns åtta sorter av B-vitamin som alla har olika funktioner. Alla uppvisar även olika bristsymptom. De som främst behöver tillskott av B-vitamin är gravida, veganer och alkoholmissbrukare.

För att ta reda på om du lider brist på B vitamin, så kan du gå till läkaren och ta ett blodprov. Några av de vanligaste symptomen är dålig balans, domningar, att du är yr och är väldigt trött.

Ett annat symptom som brist på B vitamin visar är anemi. Detta är vanligt hos veganer då detta vitamin främst finns i mat som de inte äter. Exempel är kött, fisk, skaldjur, mjölk, och ägg. Tar dessa veganer inga tillskott av B12, så kan de utveckla anemi.

Alla sorter av B-vitamin finns i den maten vi äter. Så de flesta får i sig sitt dagliga behov av B-vitamin genom att äta en kost som är varierad. Men ligger man i en riskgrupp, så som ovan eller av någon annan orsak har brist på B-vitamin så är det viktigt att man tar tillskott.

Baka med öl

28 Apr 2020

Öl är mångsidigt, det går att avnjuta som den dryck det är, den går att ha i matlagningen samt att det går även att baka med öl. Det vanligaste är att ha öl i bröd, men det finns även de som har det i andra bakverk med. 

Här är en god öllimpa ni kan testa att baka.

Ingredienser
2 bröd
4 dl Vatten
3 dl ljus öl
25 g färsk jäst
1,5 tsk Salt
0,5 msk vitvinvinäger
3 msk Honung
10 dl Fint rågmjöl
6 dl Vetemjöl special, + mer mjöl till utbakning
1 msk valfri brödkrydda (valfritt)

Så här gör du
Blanda vatten, öl med smulad jäst. Lös upp det ordentligt.
Häll i vinäger, salt och honung. Tillsätt mjölsorterna under tiden som degen knådas. Degen bör knådas ordentligt, omkring 10 minuter. När den knådats klart mjöla den och låt den jäsa i rumstemperatur cirka 2 timmar.
Eter jäsning ta upp degen och knåda den ordentligt med mjöl. Dela den i två bitar och forma två bröd. Mjöla den. Låt den jäsa cirka 45- 60 minuter till.
Sätt ugnen på 225 grader. Snitta bröden eller låt de spricka naturligt. Grädda i mitten av ugnen cirka 35-40 minuter. När brödet bakats cirka 25-30 minuter kan du sänka värmen till 175 grader om det börjar se mörkt ut.

Godare öl med rätt glas

4 Mar 2020

När man ska dricka öl, så spelar det en hel del roll vad man tar för glas. Olika öl smakar olika beroende på vad för slags glas man häller upp det i. Kupa, sejdel eller klassiskt pintglas, vad spelar det egentligen för roll? Det somn sker är att dofter, aromer och smak, de framhävs olika beroende på vilken öltyp som dricks ur vilket glas.

Vilket glas ska jag välja?

Givetvis är det ok att dricka ditt öl i ett glas du känner dig bekväm med, det finns inga måsten, men, för att få bästa smakkupplevelse så är det inte fel att välja glas efter ölet.

Om du ska dricka stout är det bra att använda ett kupat glas likt en konjakskupa, då dess unika form tillåter dig att ”snurra” din öl för att få fram alla smaker tydligare.

India Pale Ale (IPA) går att dricka i kupa, men smakar allra bäst i ett speciellt IPA-glas. Glaset är designat för att lyfta smakerna, bevara ett fluffigt skum och ge en behaglig öppning så att öldrickaren kan njuta av varje klunk.

Du som gillar ale, du ska satsa på ett aleglas. De har ofta fot och kan vara antingen rakt eller lite svängt med kupad kant

Lager/Pilsner passar bäst att dricka ur ett högt och smalt glas.

Veteöl ska drickas ut ett veteölglaset. Det är  avlångt och går från smalt i botten till brett i öppningen.

Ölprovning i Prag

16 Dec 2019

Jag var i Prag över helgen och målet med resan var förstås att hinna njuta av så många olika ölsorter som möjligt på de tre dagar vi hade till vårt förfogande. Nog gjorde vi lite sightseeing också och det är en väldigt tjusig stad med mycket turister. Ölen var billig och väldigt god - jag drack inte en enda öl som jag inte gillade! Överlag är jag mycket imponerad av Prag och vill gärna åka dit igen snart.

En ölfantast älskar bra presenter

9 Apr 2019

skålar med öl

Som ölfantast så gillar jag när personer nära mig ger mig presenter som har just med öl att göra. Det finns många roliga öl presenter till ölfantasten. Själv har jag fått en hel del som har med det att göra. Jag tror det är rätt tacksamt att man har en hobby eller något man gillar mycket när presenter ska ges. Jag har bland annat fått rätt många olika sorters ölglas genom åren. Ölspel har jag med fått, böcker om öl, samt att jag fick en ölresa till Tyskland ett år. Det finns ju en hel del med tema öl om man säger så!

Hitta bra presenter till ölfantasten

Om även du har en ölfantast i din bekantskapskrets, eller är en själv, så finns det en massa roliga öl presenter till ölfantasten att hitta via nätet. Det finns ju inte bara böcker, glas och spel, utan varför inte satsa på en ölprovning eller en ölbrunn? Om det är så att du ska ge bort en present som har med öl att göra, kolla först vad de har och inte har. I och för sig, vissa saker kan man inte ha för mycket av ändå. Sen är det inte heller fel med just öl, i present. En korg med olika sorter samt goda tilltugg är ett bra alternativ som exempel. Korvar, ostar och annat smått och gott som passar bra med öl samt olika nya sorter du hittar på systemet. 

Brygga eget öl

23 Sep 2018

De senaste åren har det blivit en trend att brygga eget öl hemma och inte bara öl utan även cider. Det är en relativt enkel process och ingredienserna är lätta att få tag på. Det enda man behöver göra för att lyckas är lära sig stegen, skaffa utrustningen och börja experimentera. Man misslyckas ofta i början, men när man väl fått kläm på det så kan man börja leka med alkoholhalter och smaker etc. Det är egentligen alldeles för roligt!

En skogstur och sedan grillning

16 Aug 2018

Nu i helgen som var, så hade jag en kompis på besök. Han är jägare och ville ut i de skogarna som ligger här nära mig och testa sin värmekamera lite. Han hade köpt sin värmekamera hos Handla Digitalt. Så jag hängde på honom ut, det är alltid trevligt att vara i skogen. Vi jagade inget, utan bara kollade att värmekameran funkade som den skulle och det gjorde den. Vi hade redan innan han kom hit bestämt oss för att grilla. Grillat och öl är ju förövrigt ett måste ihop. En sak som är kul, är att man kan grilla med en ölburk! Bland annat kyckling, men även annat. Men denna gången var det kyckling, och här får ni recept på det om även ni vill testa.

Beer can chicken

4 portioner

Du behöver:

1 hel kyckling
rökved, blötlagd
50 cl lageröl
barbecuesås
3 dl salt
3 dl socker
5 liter vatten
2 lagerblad
1 msk svartpeppar, krossad
1 tsk chiliflakes

Gör så här:

Marinadlag

Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig.
Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.
Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen. Låt kycklingen ligga ett dygn i lagen.


Kyckling

Ta upp kycklingen och skölj den lätt.
Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.
Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.
Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt.
Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.

Ölens dag

24 Jul 2018

Idag informerades jag om att det finns en dag då man hedrar ölet och den har precis passerat - 18:e juli. Vilken rolig grej ändå, att ha en dag särskilt för ölet och så passande att den infaller mitt i sommaren när man behöver en god öl som allra mest. Det var en vän som sett det på TV, så jag snokade lite på Youtube och fann klippet som jag lägger in här uppe. Värt att minnas till nästa år!

Går det njuta av ölen utan cigg?

21 Jul 2018

För många är det som så att öl och cigaretter det hör ihop. Det är många som idag till exempel bara rökar när de festar, eller dricker något med alkohol. Dock är det inte ett måste, och känner du för att försöka sluta, så har jag ett bra tips. Detta är något jag själv har använt mig av. Även jag har tidigare tyckt det ska vara cigg ihop med mina öl. Men inte längre. Det jag använde var en e cigg med e juice. E-cigaretter är alltså en elekronisk form av en cigarett. Den innehåller då e juice med nikotin. Den blir varm, och blir till ånga och det är denna ånga man "rökar".

Lättare sluta röka

Fördelen med en el-cigg är att den e juice man har i, den har olika halter av nikotin. Man kan alltså styra den halten helt själv. Det gör att man kan börja på det man har på sina vanliga cigg men sedan sänka nivån, tills att man kanske klarar sig helt utan. Jag tyckte i alla fall detta var ett lättare sätt att sluta röka, än andra saker jag testat.

Det är lika gott med öl ändå

Öl är gott även utan ciggen, ja nästan godare. Man har ju ett bättre smaksinne när man inte rökar menar jag. Då kan man njuta av ölen på ett bra mycket bättre sätt, än vad man gjorde när man rökade. 

Lagra öl

15 Jul 2018

Att man kan lagra vin, det visste du säkert redan, men vet du det att du även kan lagra öl? Nu kan du inte ställa dem i ett vitrinskåp hemma och tro det ska fungera, i ett vitrinskåp kan du ha ölglas, men inte öl. Öl, så som vin ska stå mörkt och ha en jämn temperatur samt hålla en korrekt fuktighetsnivå. Det finns dels ölkylar för detta, men det går även att ha en egen ölkällare. Kanske du har en bra källare för detta, där du kan sätta in möbler i konstrotting, samt ha en del för att lagra öl. 

Vilka öl ska du välja att lagra?

Vissa öl ska du inte lagra, de ska drickas direkt efter du köpt dem, med fördel hemma i trädgården, i dina utemöbler i konstrotting och en köttbit på grillen. Andra sorter kan du med fördel lagra, så att de får en mer komplex smak. 

Belgisk öl är en bra sort. Ale som är gjord i belgisk stil brukar generellt utvecklas med lagring. Denna typ av öl har ofta hög alkoholprocent, samt en del sötma som är bra lagringskomponenter. Du kan bland annat lagra dessa sorter; 

  • Belgisk mörk ale
  • Dubbel
  • Trappist 

Ale i brittisk stil går även det bra att lagra och då dessa sorter; 

  • Old ale
  • Barley wine
  • Strong ale

IPA och lager är inga öl som är bra att lagra. Detta då smaken blir fadd efter ett tag. Det gäller även de flesta lageröl. Då är det bättre avnjuta dem direkt efter inköp.

Ett välbalanserat hem

25 Jun 2018

Det gäller inte bara att öl är så välbalanserat som de ska, utan även att man har ett hem, där det känns som om att man har det balanserat. Det då i form av ordning och reda och städat. Är man som jag, som hellre sätter mig och njuter av en öl, än att börja städa, ja då kan man anlita en städfirma att sköta städningen åt en! Det finns ju storstädning Stockholm till exempel. Även företag, som vill att andra ska sköta, kan anlita kontorsstädning Stockholm. Jag har anlitat städfirma för storstädning två gånger. Sen har jag anlitat dem så att de kommer varannan vecka, under resten av året.

Skönt få hjälp i vardagen

Det är inte fel att få hjälp med saker i vardagen. Lika som att kontoret städas av firma, likaväl kan man låta ens hem få en rejäl städning av proffs. Om man tar storstädning Stockholm en eller två gånger per år, samt sedan även då veckostädning eller hemstädning som det heter så kan man göra andra trevliga saker än att att städa själv. Det kostar inte så mycket heller samt att man får ju ändå göra avdrag, vilket är bra. Jag funderar på om de inte finns mer saker man kan få hjälp med i vardagen. Klippa gräset kanske, men då kan man ju inte ta den där gräsklipparölen ni vet, men det ett lyxproblem kanske!

← Äldre inlägg