Mat - Enkel vegansk kimchi

Sista inlägget idag, lovar!

En annan grej jag gör rätt ofta, och som tog mig ett tag att hitta rätt recept på är vegansk kimchi. Vegansk ja? Ja, för att man typ alltid har fisksås i. En del recept har till och med räkor i. Less döda djur, more jästa grönsaker please ;)

Alright, detta recept har jag byggt på principerna att:
1) Det ska vara hyfsat enkelt
2) Alla ingredienser ska finnas tillgängliga på Willys

Till steg 1 behöver du:
1 st salladskål (typ medelstor)
1/2 dl jodfritt salt

x Dela salladskålen på mitten, sen varje del på mitten en gång till.
x Placera i en form, eller bunke
x Strö på salt (i såren!)
x Fyll på med vatten tills de är "typ" täckta
x Lägg på nått tungt på salladskålen och låt stå under press i ett par timmar, minst 4.

Jag använder "typ" sånna här i två olika storlekar, en liten och en stor. Lägger kålen i den stora, sen lilla ovanpå och en jävla massa tunga grejer på den. Typ feta kokböcker, gjutjärnskastruller osv.



x Efter ett par timmar tar du upp kålen ur saltlagen, och här kommer det lite konstiga i det; Skölj av hälften med kallt vatten, och låt den andra hälften ha kvar sin saltlag. Krama inte ur.
x Skär upp i typ 5 cm breda bitar

Till steg 2 behöver du:
1 medelstor rättika
1 litet/medel äpple
1 knippe salladslök

1,5 msk riven vitlök
1 msk riven ingefära
1,5 msk ljus/mellan soja (alt vegansk "fisk"sås)
2 msk sesamfrön
0,75 msk chiliflakes
2,5 msk paprikapulver



x Skiva rättikan. Skala och riv äpplet. Hacka upp salladslöken
x Rör ihop äpplet med alla kryddor och gör en paste av det.
x Lägg ner rättikan och löken bland salladskålen
x Rör ner kryddpasten, kladda, krama, massera med händerna. Det ska bli lite rinnigt.
x Tryck ner allt i en förslutningsbar glasburk, typ en sån här, lägg en fryspåse med vatten ovanpå som tyngd och stäng.

Sedan behöver du "pysa" den minst en gång om dagen i typ en vecka. Ett bra tips är att låta den stå på en tallrik med lite höga kanter ifall den läcker.

Efter en vecka har den jäst klart och du kan ställa in den i kylen. Oftast överlever inte mina burkar mer än en vecka till efter det.

Sen kan du modda receptet bäst du vill. Gillar du mer ingefära? Well, double it! Vill du ha chilibomb? More chiliflakes! Lite rökighet? Ta chipotle!

The sky is the limit. Go nuts.


Kommentarer