VÄLBALANSERAD

En ölblogg

Baka med öl

Öl är mångsidigt, det går att avnjuta som den dryck det är, den går att ha i matlagningen samt att det går även att baka med öl. Det vanligaste är att ha öl i bröd, men det finns även de som har det i andra bakverk med. 

Här är en god öllimpa ni kan testa att baka.

Ingredienser
2 bröd
4 dl Vatten
3 dl ljus öl
25 g färsk jäst
1,5 tsk Salt
0,5 msk vitvinvinäger
3 msk Honung
10 dl Fint rågmjöl
6 dl Vetemjöl special, + mer mjöl till utbakning
1 msk valfri brödkrydda (valfritt)

Så här gör du
Blanda vatten, öl med smulad jäst. Lös upp det ordentligt.
Häll i vinäger, salt och honung. Tillsätt mjölsorterna under tiden som degen knådas. Degen bör knådas ordentligt, omkring 10 minuter. När den knådats klart mjöla den och låt den jäsa i rumstemperatur cirka 2 timmar.
Eter jäsning ta upp degen och knåda den ordentligt med mjöl. Dela den i två bitar och forma två bröd. Mjöla den. Låt den jäsa cirka 45- 60 minuter till.
Sätt ugnen på 225 grader. Snitta bröden eller låt de spricka naturligt. Grädda i mitten av ugnen cirka 35-40 minuter. När brödet bakats cirka 25-30 minuter kan du sänka värmen till 175 grader om det börjar se mörkt ut.

28 apr 2020