VÄLBALANSERAD

En ölblogg

Godare öl med rätt glas

När man ska dricka öl, så spelar det en hel del roll vad man tar för glas. Olika öl smakar olika beroende på vad för slags glas man häller upp det i. Kupa, sejdel eller klassiskt pintglas, vad spelar det egentligen för roll? Det somn sker är att dofter, aromer och smak, de framhävs olika beroende på vilken öltyp som dricks ur vilket glas.

Vilket glas ska jag välja?

Givetvis är det ok att dricka ditt öl i ett glas du känner dig bekväm med, det finns inga måsten, men, för att få bästa smakkupplevelse så är det inte fel att välja glas efter ölet.

Om du ska dricka stout är det bra att använda ett kupat glas likt en konjakskupa, då dess unika form tillåter dig att ”snurra” din öl för att få fram alla smaker tydligare.

India Pale Ale (IPA) går att dricka i kupa, men smakar allra bäst i ett speciellt IPA-glas. Glaset är designat för att lyfta smakerna, bevara ett fluffigt skum och ge en behaglig öppning så att öldrickaren kan njuta av varje klunk.

Du som gillar ale, du ska satsa på ett aleglas. De har ofta fot och kan vara antingen rakt eller lite svängt med kupad kant

Lager/Pilsner passar bäst att dricka ur ett högt och smalt glas.

Veteöl ska drickas ut ett veteölglaset. Det är  avlångt och går från smalt i botten till brett i öppningen.

4 Mar 2020