VÄLBALANSERAD

En ölblogg

Så dricker du öl på rätt sätt

Öl är en av de mest populära dryckerna i världen. Det är en stöttepelare på de flesta fester, sportevenemang och utekvällar. Dessa drycker är kända för sina unika smaker.

De har också fascinerande produktionsprocesser och historia. Att lära sig att dricka öl kan reda ut dess många funktioner. 

Vad ska man göra innan man dricker öl?

Förberedelser är nyckeln till en utmärkt ölprovningsupplevelse. Genom att välja rätt öl och glas kan du njuta bättre av dryckens smak och arom. Att lära dig mer om ölkultur främjar en djupare uppskattning för ingredienserna och ansträngningen som låg i att göra ölen.

Att välja rätt öl

Ölbranschen kryllar av olika ölalternativ. Födelsen av flera hantverksbryggerier tillförde spännande nya varianter. Att välja den bästa ölen som matchar ditt humör, budget och smakpreferens är det första steget till att dricka öl.

Porter: Denna mörka öl är en stil som bryggs med överjäst. Den erbjuder rejäla och välbalanserade smaker av kola och choklad. Denna ölstil är känd för sina mörka färger, inklusive svart, djup rubin och brunt.
Ale: Detta snabbjäsande öl är känt för sin sötma och rika, fruktiga undertoner. Denna mörka och grumliga vätska har en hög alkoholhalt. Denna ölstil har ett brett utbud av underklassificeringar under sig. Det inkluderar den bittra India Pale Ales eller den starka Triple Pale Ales.
Bitter : Även känd som British Ale, denna öl har en välhumlad bitter smak. Denna djupa, bronsfärgade öl är mer komplex än IPA.
Stout : Denna öl utstrålar robusta kaffe- och chokladsmaker. Det är en mörk och krämig dryck som delar liknande egenskaper som ale-öl.
Lageröl: Denna öls långsamma jäsningsprocess ger ett smidigt, sött och krispigt öl. Den är perfekt för lätt att dricka eftersom den är lätt och låg i alkohol.

Att välja rätt glas

Det går bra att dricka öl från flaskan eller ett vanligt dricksglas, men du kan dock höja upplevelsen genom att välja ett lämpligt glas. Det finns idag många varianter från pintglas, sejdlar, porterglas,belgoglas, ale glas till många fler. 

Uppskatta utseendet och aromen

Öl finns i en mängd olika färger. Varje nyans representerar en dominerande ingrediens eller unik bryggprocess. Följ följande steg för att uppskatta ölens utseende.

 • Håll ölen mot naturligt ljus.
 • Observera dess färg och kropp.
 • Undersök huvudets krämighet, skumning och hur länge skummet finns kvar.
 • Dofta 

En drinks doft är en utmärkt indikation på hur den smakar. Följande är stegen för hur du kan njuta av ölens arom.

 • Snurra ölglaset försiktigt för att frigöra drinkens arom.
 • För glaset till näsan och dofta på ölet
 • Identifiera om det luktar choklad, bröd eller fruktiga dofter.
 • Bekräfta doften genom att lukta på den genom munnen.
 • Snurra igen och kontrollera om aromen har försvunnit eller intensifierats.

Smaka på ölen

Nu är tiden du har väntat på, smaka på den! Här är de rekommenderade stegen för att göra upplevelsen oförglömlig.

 • Smutta på ölen men svälj den inte än.
 • Låt den sitta i munnen och identifiera smakerna i gommen.
 • Svälj och smutta sedan några gånger igen. Observera om det finns förändringar i smak, munkänsla och konsistens.
18 Apr 2023