VÄLBALANSERAD

En ölblogg

Vad för typ av öl smakar bäst till vilt

Viltkött, det är ju gott att äta och att ha rätt dryck till det, det kan förhöja smakerna en hel del! Kanske det är så att du jagar själv? Då kanske du funderar på att köpa jakttorn? Det finns att hitta lite varstans. Men åter tillbaka till dryck för vilt. Det finns flera bra öl som passar bra till vilt, men det passar även med vin. Sedan har du även cider som alternativ till öl

Olika öl till viltköttet

Om det är öl till vilt du vill satsa på, så passar det ofta bra med en en fyllig och smakrik öl. Viltkött i sig är ju ganska smakrikt det med, med en viss sötsyrlig smak. Så till det, så kan du satsa på en IPA, APA eller en Session IPA. Det kan även passa bra med en torr porter eller en stout, om du gillar mörkt öl med en fyllig smak. 

Testa gärna även belgiska klosteröl eller trappistöl. Dessa har en liten sötma och syrlighet som går bra till vilträtter.

Olika viner till vilt

Vin är annars det man brukar tala om i samband med att äta vilt och då oftast rött vin. Dock är det helt ok att även dricka vitt!

Om det är rådjur, så passar det bra med en pinot noir, eller en bordeaux eller syrah från norra Rhône eller grenache från södra Rhône.

Till älg finns det lite olika vägar att gå. Det kan passa bra med en stram cabernet sauvignon eller en enodlad syrah från norra Rhône. Även viner på sangiovesedruvan passar lysande ihop med älg. Tänk chianti classico eller brunello di montalcino, till exempel.

2 Jul 2022