VÄLBALANSERAD

En ölblogg

Hur gör man eget öl?

Det finns många sätt att utvecklas och vara innovativ på. Man kan brygga öl på vanligt sätt, eller skapa helt nya smaker. Om du är nyfiken på att testa att göra eget "vanligt" öl hemma, fortsätt läsa. Sedan kan du vara mer innovativ och utveckla din egen öl efter det.

Brygg din egen öl

Ingredienser:

Följande krossad malt;

Pale Ale krossad: 4.2 kg

Carapale krossad: 0.3 kg

Caraplus 150 krossad: 0.1 kg

Humle 

1 st 100g Northern Brewer kottar

1 st 100g Saaz Kottar

Torrjäst 

Gör så här;

Leta reda på en stor gryta på minst 25L, men bäst är den på 30L. Sedan så ska du värma lakvatten ca: 17 L till 80 grader. Ställ undan, isolera så det håller värmen, eller förvara i en kylväska så värmen bevaras, detta vattnet ska används i en senare punkt

Häll i 14 L vatten i grytan (3L vatten per kg malt (4.6 x 3 =13.8)

Värm vattnet till 68 grader, häll i malten och rör om till en jämn smet, nu sjunker temperaturen några grader., värm upp till 68 grader. igen, rör om, låt vila på 68 grader. i 60 min.

Värm upp till 78 grader. och låt vila i 10 min

Laka ut, det vill säga: sila bort maltskrotet från vörten, man kan använda en saftsil, skölj igenom maltskrotet med lakvattnet så att du får ihop ungefär 27 L vört.

Diska rent grytan, häll i vörten, koka i 60 min, utan lock eller med locket på glänt om det krävs för att det ska koka ordentligt, får inte all vört plats så kan du koka den i en gryta vid sidan om och hälla i den senare när en del vört i stora grytan har kokat bort.

Det är risk för skumbildning, skumma av med hålslev så att det inte kokar över.

Tillsätt 10g Northern Brewer humle, koka i ytterligare 40 min (detta ger ölen sin bitterhet).

Om du önskar en öl med lite mer beska kan du öka doseringen till 20g.

Tillsätt 100g (hela påsen) Saaz humle koka ytterligare 20 min (detta ger ölen sin humlesmak och lukt).

Man kan vid det här steget tillsätta klarningsmedel typ MM-klar eller Irish moss, det ger en klarare öl snabbare, men påverkar inte smaken.

Diska jäshinken noga och desinfektera den med något lämpligt medel.

Låt koket avstanna och sila bort humlen (saftsilen igen), samla upp vörten i jäshink.

Kyl vörten, lämpligen genom att ställa jäshinken i badkaret fyllt med kallt vatten, bottenventilen lite öppen och kallvattenkranen lite på, rör om i vörten med en desinfekterad slev, när temperaturen har sänkts något, rör om kraftigare, vispa gärna, så att vörten syresätts.

Följ instruktionen för den jäst du använder American West Coast BRY-97 / Nottingham Ale

Vispa sedan ner den i vörten med din desinfekterade slev, sätt på locket på jäshinken som är diskade och desinfekterade, sätt i jäsrör och jäsrörspackning som är diskade och desinfekterade.

Placera hinken i rumstemperatur ca: 20-25 grader. över natten, och på morgonen när du går upp så har det börjat jäsa. När jäsningen är igång ordentligt, flytta då hinken till lämpligt temperaturområde för vald jäst, Följ instruktion för den jäst du valt. AmericanWest Coast BRY-97 / Nottingham Ale

Efter 1-4 veckor beroende på jäst och temperatur, när det slutat bubbla eller bubblar med långa mellanrum, så är ölen färdigjäst, och det är dags att tappa över till flaska eller fat, och sedan lagra mellan 2-4 veckor eller längre om man vill.

Om du väljer flaska eller fat spelar ingen större roll, men tänk på att de måste vara noga diskade och desinfekterade.

 

 

14 Mar 2018